Clima și sezonalitatea
Vacanțele la plajă în Egipt sunt posibile în orice anotimp. Clima este potrivită chiar și pentru familiile cu copii mici. Poate fi cald vara, dar umiditatea scăzută face mai ușor de suportat căldura. Iarna, temperatura variază într-un interval confortabil de 23-28 de grade în timpul zilei, 13-18 grade noaptea. Perioadele cele mai potrivite pentru o călătorie sunt aprilie - mai - începutul lunii iunie, precum și a doua jumătate a lunilor septembrie - octombrie - noiembrie.
Valută
Moneda locală este lira egipteană. Când călătoresti iți recomandăm să ai ceva numerar la tine (în dolari sau euro), deoarece nu poți plăti cu cardul întotdeauna. Poți schimba bani aproape peste tot - la o bancă de pe stradă, la aeroport, la recepția hotelului (la bănci, tariful este practic același, la recepție poate fi diferit). Din motive de securitate, se recomandă păstrarea banilor și a obiectelor de valoare într-un seif la hotel.
Referințe geografice
Republica Arabă Egipt (ARE) este situată în nordul continentului african. Vecinii Egiptului sunt: în vest - Libia, în sud - Sudan, în est - Israel și Palestina, există și o graniță maritimă cu Arabia Saudită și Iordania. Țara este scăldată de Marea Mediterană în nord, de Marea Roșie - în est. În Egipt există cel mai mare canal artificial cu o lungime de 160 km - Canalul Suez. A fost deschis pentru navigație în toamna anului 1869 și face legătura între Marea Mediterană și Marea Roșie, stabilind cea mai scurtă rută de la Atlantic până la Oceanul Indian (Pentru referință: lungimea rutei terestre este de aproximativ 8000 de km!).
De la sud la nord, prin cea mai mare parte a întregului teritoriu al țării, curge marele fluviu Nil. Din timpuri imemoriale, majoritatea populației Egiptului trăiește în delta și valea râului Nil și pe el se bazează aproape întreaga economie.
Peste 90% din teritoriul țării este deșert - libian și arab, precum și o parte din Sahara. Marea Roșie, așa-numita mare "interioară" a Oceanului Indian, are o floră și o faună unice și este cea mai sărată mare din lume.
Referință istorică
Egiptul este un pământ misterios și unic, cu o istorie străveche și misterioasă. Acesta este leagănul erei faraonilor, care a lăsat multe mistere generațiilor următoare. Trecutul istoric este interesant nu numai pentru specialiștii din întreaga lume, ci și pentru un număr mare de călători obișnuiți, care sunt întotdeauna bucuroși să folosească șansa de a se alătura marii istorii a omenirii.
Capitala Egiptului modern este Cairo (cel mai mare oraș de pe continentul african). Orașul surprinde prin monumentele sale, muzeele, piramidele lui Keops, Khafre și Mykerin de pe platoul Giza, precum și Marele Sfinx. Alexandria, al doilea oraș ca mărime și principalul port maritim al țării, a fost construit în valea Deltei Nilului înainte de epoca noastră. Se numește Perla Mediteranei, stilul și cultura orașului este foarte diferită de restul țării, gravitează mai mult spre Europa. Apropo de Egipt, nu se poate să nu menționăm vechile situri Luxor și Karnak cu minunatele lor monumente ale vremurilor străvechi, Aswan - cel mai fierbinte oraș de pe Pământ, renumit pentru cele mai mari structuri hidraulice de pe Nil (Barajele de la Aswan), precum și pentru carierele sale. Coral Travel oferă o mare varietate de excursii și circuite de vizitare a obiectivelor turistice în Egipt.
Limbă și religie
Populația Egiptului folosește unul dintre dialectele limbii arabe în viața de zi cu zi. Limba oficială este așa-numita arabă literară "înaltă". În hoteluri, majoritatea personalului vorbește multe limbi (cel puțin la nivelul câtorva fraze de bază).
Bucătărie
În hoteluri, clienților li se oferă preparate internaționale cu mici influențe de bucătărie națională. Dacă dorești să guști cu adevărat din Egipt (bucătăria egipteană este o colecție de rețete de la diferite națiuni care au trecut pe aici de-a lungul istoriei țării), mergi la unul dintre restaurantele tradițional egiptene. Alimentele pe care egiptenii le folosesc zilnic sunt simple și familiare: orez, leguminoase, multe legume (care se cultivă chiar pe terenurile din Valea Nilului), precum și carne de pasăre, miel, vită, capră, ouă, brânzeturi locale și produse lactate, pâinea lor națională. Ai auzit vreodată că pâinea făcută din aluat de drojdie a apărut pentru prima dată în Egipt, deoarece acolo existau în antichitate condițiile cele mai bune pentru creșterea grâului? Da, așa spun oamenii de știință! Chiar și berea vine la origine din Egipt! Locuitorii din toate zonele de coastă știu să gătească perfect peștele și fructele de mare.
Iată câteva denumiri ale unora dintre mâncărurile egiptene populare:
- Falafel – așa-numiții "burgeri de fasole" din năut tocat cu adaos de coriandru, usturoi și condimente, prăjiți. Pur și simplu delicios!
- Kushari - un fel de mâncare foarte interesant, este un amestec de paste fierte, orez, uneori cu adaos de năut și linte, precum și vermicelli prăjiți în ulei, ceapă prăjită, condimente și sos de roșii. Se dovedește a fi o combinație interesantă.
- Ful este un alt fel de mâncare populară național, care este pregătit pentru micul dejun. Este făcut din leguminoase, în principal fasole. Fasolea, uleiul, sucul de lămâie și condimentele sunt ingredientele unui ful clasic.
- Kofta – de fapt, frigărui de carne tocată cu condimente și ceapă crudă.
- Molokheya - supă piure, ale cărei ingrediente principale sunt puiul, legumele verzi, usturoiul, ierburile.
- Salata Tahina – piure din semințe de susan cu adaos de apă, suc de lămâie, ulei vegetal, condimente, dintre care cel mai important este chimenul sau chimenul alb. Chimenul este mirosul Egiptului, aroma lui se simte în orice bucătărie. Dacă adăugi piure de vinete coapte la tahina, obții "salata baba ganoush". De asemenea, delicioasă!
La desert, egiptenii iubesc smochinele și curmalele, Orientul a fost dintotdeauna renumit pentru dulciurile sale. Egiptul nu face excepție. Pentru prepararea lor se folosesc miere, nuci și lapte - basbousa, baklava, kunafa, muhalabiya, umm-ali și de asemenea, tahini halva, simplu sau cu diverse nuci și multe, multe altele!
Dintre băuturi, cele mai populare sunt „hibiscus tea” (ceaiul făcut din flori roșii de hibiscus, servit cald sau rece) precum și infuziile de plante. Încearcă suc de trestie de zahăr la una dintre tarabele stradale.
Transport
În stațiuni, poți ajunge la locul de care ai nevoie cu taxiul. Nu sunt prevăzute opriri fixe, așa că poți să „prinzi” mașina chiar pe drum. Microbuzele se opresc singure la vederea unui potențial client. Tariful este de obicei de 2-3 lire egiptene, dar este mai bine să discuți acest aspect cu șoferul în avans, la îmbarcare. Este mai convenabil să comanzi un taxi la hotel prin recepție, prețul fiind de obicei anunțat înainte de călătorie.
Sărbători
Calendarul sărbătorilor egiptene are atât date laice, cât și date bisericești și este sărbătorit pe scară largă.
Sărbătorile oficiale care sunt recunoscute drept zile libere sunt:
- 7 ianuarie - Crăciun;
- 25 aprilie - ziua cuceririi Sinaiului în războiul din octombrie 1973;
- 1 mai - Ziua Muncii;
- 23 iulie - Ziua Revoluției (1952);
- 6 octombrie - Ziua Forțelor Armate Egiptene.
În plus, există multe date neoficiale - la începutul lunii iunie, Luxor sărbătorește Abu El-Haag - ziua de naștere a unui venerat sfânt musulman, mijlocul lunii august - sărbătoarea inundației Nilului, 21 martie - o sărbătoare foarte respectată Ziua Mamei , 31 decembrie - Anul Nou, care este mai popular în hoteluri decât în rândul populației țării și altele.
Sunt și multe sărbători, ale căror date se schimbă în fiecare an în funcție de calendarul religios. Acesta este Ramadanul cunoscut chiar și de europeni - o lună de post religios strict și purificare spirituală, Sham El Nessim - o sărbătoare preferată de primăvară, Mawlid - ziua de naștere a Profetului Muhammad, Bayram mare și mic.
Servicii medicale
Asistența medicală în Egipt este cu plată. Dacă ai nevoie de un medic, în primul rand folosește polița de asigurare medicală existentă. Dacă dintr-un motiv oarecare ați apelat la un serviciu de medic plătit la un hotel sau clinică, comunicați companiei de asigurări dovezile vizitei la medic pentru o compensație viitoare.
Sfaturi utile
Ajuns în Egipt ca oaspete, trebuie să respecți obiceiurile țării. Desigur, aspectul tău exterior trebuie să fie decent, iar femeilor le recomandăm ca în afara hotelului să evite decolteurile adânci, fustele foarte scurte și umerii goi. Consumul de alcool nu este interzis, dar oamenii în stare de ebrietate nu sunt agreați în Egipt și pot fi arestați.
Nu este permis să fotografiați unitățile militare, să colectați fragmente de monumente ca suvenit să urcați pe piramide, să înotați și să faceți plajă topless sau să scoateți coralii găsiți pe fundul mării. Dacă te hotărăști să călărești o cămilă, atunci ține cont: poți urca pe ea gratuit (vei fi invitat cu un zâmbet), dar va trebui să plătești pentru a coborî. Trebuie să negociezi înainte.
Când vizitați temple sau moschei, verificați regulile de conduită existente.